Flytande kost

Det är viktigt att äta och dricka långsamt, använd gärna en tesked att äta med. 1 dl skall ta ca 20 min att äta eller dricka! Maten skall man tugga.

Dagligen skall man dricka ca 2 l vätska:
* 1,5 liter energirik dryck eller soppa varav minst 0,5 liter bör vara mjölkprodukt
* 0,5 liter kalorifri dryck (ex. vatten, kaffe och te).

Under dagen skall 7 måltider intas.

Förslag på måltidsordning

Kl 07:30 Frukost
2 dl filmjölk, yoghurt, mjölk eller välling

Kl 10:00 Mellanmål
2 dl mjölk, filmjölk, yoghurt eller frukt- eller bärsoppa

Kl. 12.00 Lunch
2 dl varm, slät soppa

Kl 14:00 Mellanmål
2 dl mjölk, filmjölk, yoghurt eller frukt- eller bärsoppa

Kl 16:00 Mellanmål
2 dl mjölk, filmjölk, yoghurt eller frukt- eller bärsoppa

Kl. 18:00 Middag
2 dl varm, slät soppa

Kl 20:00 Mellanmål
2 dl mjölk, filmjölk, yoghurt eller frukt- eller bärsoppa

Samt ytterligare minst 5 dl kalorifri dryck jämt fördelat över dagen.


Matlagningstips

Koka varma soppor med potatis, grönsaker och rotfrukter. Mixa till slät konsistens och tillsätt 0,5 dl mixat kött, fisk eller fågel per portion. Soppan får gärna vara trögflytande.

Pulversoppor eller färdiga soppor kan användas som bas och sedan kompletteras med ovanstående.

Kokt mosat ägg är proteinrikt och kan användas till soppan.

Smoothie av frukt eller bär mixat i fil, yoghurt eller mjölk.

Dagligen bör 3 tsk rapsolja eller flytande margarin intas för att tillgodose intaget av livsnödvändiga fettsyror.

Glöm inte tugga maten!

Ovanstående information och rekommendation jag fått från Ersta.